Vezi cum poți evita un accident rutier când ești la volan

Vezi cum poți evita un accident rutier când ești la volanMașina este un mijloc de transport confortabil, dar reprezintă și o responsabilitate mare pentru șofer, mai ales pe vreme rea. Conform cercetărilor efectuate de oamenii de știință americani, mai mult de 22% dintre accidentele rutiere sunt cauzate de neadaptarea șofatului la condițiile meteo, tocmai de aceea, pe lângă cunoștințele de legislație, șoferii trebuie să știe și un pic de mecanică.
Ai în continuare câteva sfaturi despre cum să conduci pe vreme rea astfel încât să-i protejezi pe toți participanții la trafic.

1. Ceață

Dacă te afli la volan pe vreme cu ceață, evită pornirea climei și încearcă să lași geamurile laterale în jos, ca să nu se creeze fenomenul de condens și să poți auzi mai bine ceea ce se întâmplă în jur, chiar dacă nu ai aceeași vizibilitate ca de obicei. În plus, mergi cu faza scurtă, nu cu cea lungă, pentru că până și cele mai mici particule de apă reflectă lumina și te pot induce în eroare pe tine sau pe șoferii care vin din față.

2. Polei

Când conduci pe un drum alunecos, fii atentă mai ales când urci sau cobori de pe un pod, deoarece amestecul de sare și nisip cu care se dau străzile se duce destul de repede și mașina îți poate scăpa de sub control.

3. Ploaie

O mare companie britanică de asigurări nu recomandă folosirea luminilor din față pe fază lungă atunci când plouă, deoarece acestea pot acoperi luminile de frână și îi induc în eroare pe ceilalți șoferi. De asemenea, dacă în fața ta ai o mare băltoacă, este mai bine să oprești mașina și să încerci să măsori adâncimea acesteia sau să o ocolești, dacă poți, pentru că apa maschează foarte bine drumurile care se erodează și lasă găuri imense în asfalt.

4. Noaptea pe ploaie

Dacă te-a prins noaptea pe drum și începe ploaia, ia în considerare faptul că picăturile de apă de pe parbriz reflectă lumina farurilor și te pot orbi pe tine sau pe un alt șofer. În plus, șiroaiele masive de apă îți blochează vizibilitatea și de aceea, dacă modelul mașinii îți permite, este mai bine să-ți potrivești poziția luminilor în jos, spre asfalt, și să nu le lași să-ți lumineze parbrizul.

5. Zăpadă

Dacă iei o curbă și brusc îți cade de undeva o cantitate mare de zăpadă, nu trage de volan în cealaltă direcție ci ține volanul la fel ca înainte și treci poate un pic mai repede decât de obicei, astfel încât să treci prin zăpadă, nu pe lângă, deoarece pe lângă faptul că zăpada oricum alunecă în continuare, din cealaltă direcție poate veni o altă mașină, pe care tu să nu o vezi la timp.

6. Furtună de nisip

Pentru a ajunge în siguranță la destinație în timpul unei frutuni de nisip sau praf, pe lângă multe alte recomandări, specialiștii de la o mare firmă producătoare de mașini recomandă să tragi cât poți de repede pe dreapta, stingând farurile (ca ceilalți participanți la trafic să nu creadă că ești în mișcare) și ținând geamurile închise (ca să minimalizezi cantitatea de praf sau nisip ce-ți intră în plămâni).

Feminis.ro

Citeste si ...

Back to top button