Traian Băsescu: Cred că Guvernul Orban își va asuma răspunderea pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Comisia de la Veneția va accepta modificarea

Traian Băsescu: Cred că Guvernul Orban își va asuma răspunderea pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Comisia de la Veneția va accepta modificareaTraian Băsescu crede că premierul Ludovic Orban va angaja răspunderea Guvernului pentru modificarea legii electorale, astfel încât să se revină la alegerea primarilor în două tururi.

Fostul președinte consideră că, având în vedere că un asemenea demers ar crește reprezentativitatea și legimitatea edililor, Comisia de la Veneția ar fi de acord ca legea electorală să fie modificată cu doar câteva luni înainte de alegerile la termen.

„Este (n.r. – posibil) și eu cred că Orban își va asuma răspunderea pentru modificarea legii electorale, chiar dacă modificarea legii se produce cu mai puțin de șase luni (n.r. – înainte de alegerile la termen), ceea ce nu e recomandat, dar fiind o modificare pozitivă, care crește nivelul de democrație, Comisia de la Veneția acceptă astfel de modificări – când, prin ceea ce se face, se crește nivelul de democrație”, a declarat Traian Băsescu, marți seară, la Digi 24.

Întrebat dacă alegerile sunt anticipate, Traian Băsescu a răspuns: „Am spus că nu sunt posibile anticipatele dacă suntem raționali. Altfel, orice lipsă de rațiune este aplicabilă și oamenilor politici și te poți trezi cu abordări lipsite de logică, dar gândiți-vă încă o dată cât de rău ar fi pentru țară să intre în patru luni de instabilitate, când alegerile sunt în octombrie, în condițiile în care anul acesta trebuie utilizat masiv pentru dezvoltarea proiectelor”.
PSD și UDMR sunt formațiunile parlamentare care se opun revenirii la alegerea primarilor în două tururi. De partea cealaltă, PNL, PMP și USR fac un lobby intens pentru a reintroduce acest tip de scrutin, care ar conferi o nouă doză de reprezentativitate și, pe cale de consecință, de legitimitate edililor. Mai mult decât atât, în Parlamentul României, există un proiect de lege în acest sens, care a fost adoptat de Senat, dar care întârzie să intre pe ordinea de zi a Camerei Deputaților

sursa

Citeste si ...

Back to top button