Rusia desfășoară avioane de luptă în Crimeea pe fondul tensiunilor cu Ucraina

Ministerul Apărării al Rusiei a anunțat luni desfășurarea a peste zece avioane de luptă Suhoi SU-27 și SU-30 în Crimeea, după ce șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov, a declarat că Ucraina pregătește ‘o provocare’ în apropierea peninsulei înainte de sfârșitul anului, transmite Reuters, preluând o știre a agenției Interfax.

Potrivit Ministerului Apărării, avioanele de luptă vor fi desfășurate la baza aeriană Belbek din Crimeea, unde vor staționa permanent.

”Avem informații (…) că pe linia de demarcație a forțelor (din estul Ucrainei) militarii ucraineni au concentrat circa 19.000 de oameni și o cantitate importantă de armament greu, pentru care beneficiază de ajutorul instructorilor americani și britanici”, a declarat șeful diplomației ruse, citat de EFE.

În plus, a continuat Lavrov, autoritățile ruse dispun de informații care le fac să creadă că, ”în ultimele 10 zile ale lunii decembrie, (președintele ucrainean Petro) Poroșenko plănuiește o provocare la frontiera cu Rusia, la frontiera cu Crimeea”. ”Va primi din partea noastră o replică pe care nu o va uita. Este țara noastră, sunt frontierele noastre”, a avertizat Lavrov.

Moscova a anexat în 2014 Crimeea de la Ucraina, iar tensiunile dintre cele două state vecine s-au inflamat după ce Rusia a sechestrat, luna trecută, trei nave ucrainene și pe cei 24 de membri ai echipajelor în largul peninsulei, sub acuzația de pătrundere ilegală în apele teritoriale rusești.

 

Citeste si ...

Back to top button