România este pe primul loc în Europa la numărul de decese cauzate de accidentele rutiere

România este pe primul loc în Europa la numărul de decese din accidentele rutiere, având o medie de 98 de decese la un milion de locuitori, media europeană fiind de 49 de decese la milionul de locuitori, anunță Asociația pentru Promovarea Asigurărilor (APPA).

“Avem țintă la nivel european reducerea la jumătate a morților pe șosele între anii 2011-2020. Ultimii patru ani au fost destul de duri. Am văzut o stagnare, reduceri mici, ba chiar au crescut în ansamblu în Europa. Suntem departe de a ne apropia de țintă, probabil că nu o atingem în 2020 și este inacceptabil să moră lume pe drumurile europene. Este ca și cum două avioane s-ar prăbuși la două săptămâni pe șoselele din Europa, cam aceasta este analogia. Este șocant. De ce ceea ce este inacceptabil pentru aviație este acceptat în traficul rutier?”, a precizat Antonio Avenoso, reprezentantul Consiliului European pentru Siguranța Transportatorilor.

În anul 2017, în Europa, conform datelor prezentate de către reprezentantul consiliului european, 25.250 de persoane au murit în urma accidentelor de circulație și 135.000 de persoane au fost rănite grav.

Conform datelor statistice, numărul cel mai mic de persoane decedate, rezultate în urma evenimentelor rutiere, se înregistrează în nordul continentului în timp ce valorile ridicate sunt semnalate în partea de est a Europei.

“Dacă vorbim despre mortalitatea la un milion de locuitori, mai puțin de 28 de morți pe an sunt în Scandinavia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord este campion în siguranța rutieră și cu cât mergem spre est crește numărul de morți, România fiind cu roșu”, a mai spus Antonio Avenoso.

Vizavi de accidentele rutiere cauzate de consumul de alcool, reprezentantul european a precizat că ne aflăm într-o situație paradoxală. În ciuda faptului că, față de perioadele trecute, ne putem bucura de un suport de cunoștințe bogat în ceea ce privește circulația rutieră, numărul de accidente este pe un trend îngrijorător.

“Alcoolul și șofatul se exclud reciproc. Deși suntem acum conștienți de această legătură, fenomenul în sine în UE este răspândit. 2% din numărul de kilometri conduși sunt conduși de șoferi care au o concentrație de alcool peste limită. 1 din 3 recunosc că au condus după ce au băut. 25 la sută, 1 din 4 morți în UE din accidentele rutiere se datorează alcoolului. 6.400 de oameni au murit în 2016 din cauza condusului sub influența alcoolului”, a adăugat Antonio Avenoso.

Reprezentantul Consiliului European pentru Siguranța Transportatorilor a precizat în cadrul conferinței faptul că la nivel european se fac eforturi în direcția prevenirii și combaterii consumului de alcool la volan, iar una dintre măsurile pentru care în prezent se poartă discuții aprinse este reducerea limitei legale a alcoolului în sânge. “Felicitări România pentru că și-a propus toleranță zero, dar nu toate țările au așa ceva, unii au 0,2 la sută, în Malta și în unele zone din UK se poate merge până la 0,8 o limită incredibil de ridicată cu excepția Scoției. Nu e suficient să ai o limită mică de concentrație în sâng, trebuie să o și aplici. La nivel european, 1 din 4 șoferi cunoștea limita legală de alcool în sânge, 36 la sută au răspuns greșit, 37 la sută nu știau prevederea privind limita de alcool. Limita trebuie aplicată, poți să ai și zero, dacă nu e respectată sau cred că nu vor fi prinși, lumea continuă să bea”.

Avenoso a mai explicat că una dintre metodele de prevenire a accidentelor de circulație în Europa ar fi utilizarea unor dispozitive anti-alcool montate în interiorul autoturismelor care să nu permită șoferului să îl pornească în cazul în care acesta a consumat băuturi alcoolice. Drept exemplu a fost dată Suedia, țară în care au fost achiziționate peste 100.000 de astfel de dispozitive de blocare folosite în flota comercială.

Din punct de vedere al numărului de evenimente rutiere, România se înscrie într-o medie europeană, a precizat chestorul de poliție Florentin Brăcea, șeful Direcției Rutiere din cadrul Poliției Române.

“Ne înscriem în media de 20 la sută a Uniunii Europene, limita pentru alcool o avem zero, ne bucură, trebuie să ținem la zero această limită. Și la nivelul Parlamentului, sunt discuții pentru introducerea alcool-lock pentru cei care au fost cercetați penal pentru alcool. Suntem cumva în aceeași linie cu Europa. Accidentele grave în ultimii 10 ani, vedem linia mortalității, astăzi avem ca persoane – 95 față de aceeași perioadă a anului trecut. Avem o situație a accidentelor grave pe fondul conducerii sub influența băuturilor alcoolice, 2,6 la sută. Cifele sunt sub control”, a declarat Florentin Brăcea, șeful Direcției Rutiere.

Reprezentanții Poliției Rutiere au explicat că se fac eforturi pentru dotarea agenților de poliție cu dispozitive performante care să permită într-un timp cât mai scurt stabilirea unor alcoolemii în cazul verificărilor din trafic.

“Am cumpărat mai multe teste cu care obținem rezultate interesante și vom organiza ceva și pe linia drogurilor. Avem o repartiție a vinovăției pe categorii de vârstă. Observăm că media cea mai interesantă este între 18 și 30 de ani. Sub 17 ani sunt conducătorii de mopede. Din punct de vedere legislativ, în România, conducerea sub influența alcoolului este interzisă. Avem mai multe praguri, 0,01 – 0.40 o contravenție, suspendare 90 de zile, dacă valoarea depășește 0.40 conducătorul se supune recoltărilor biologice urmând a se cercetata ca infracțiune. La valoarea de 0,8 în sânge, procurorul dispune mai departe. La acest moment, în România avem 73 de etilometre , peste 1.500 de etiloteste ceea ce ne dorim e să trecem la acest etilometre”, a declarat Florentin Brăcea, șeful Direcției Rutiere.

La conferința organizată în sediul Comisiei Europene din România a luat parte și un reprezentant al Agenției slovene de siguranță rutieră care a explicat cât de drastice sunt măsurile luate ]n țara pe care o reprezintă atunci când se pune în discuție șofatul sub influența băuturilor alcoolice.

“În ceea ce privește statisticile privind siguranța rutieră, anul trecut Slovenia a ocupat locul 13 la capitolul decese. În 2017, numărul a scăzut cu 20 la sută, iar anul trecut a fost cel mai sigur din 60 de ani din punct de vedere al accidentelor cu decese. Ne-am propus până în 2022 să nu depășim 17 decese legate de condusul sub influența alcoolului. 32 de decese au fost înregistrate anul trecut din pricina condusului sub influența alcoolului, majoritatea între 25 și 34 de ani. În Slovenia o persoamă sub 18 ani nu are voie să cumpere alcool, este interzis comerțul de alcool către persoane care au abuzat, interzis alcool la benzinării între 21.00 – 7.00 sau la automate. Sancțiuni strict pentru condusul sub influență, detenție obligatorie pentru cei cu 1,1 concentrație alcool în sânge. O altă măsură, indisponibilizarea vehiculului. Dacă ai peste 0,5 la sută alcool în sânge primești amendă de 100 euro și 8 puncte penalizare. Peste 0,8 – 1,1 900 de euro și 16 puncte, peste 1,1 amenda 1200 euro și 18 pucte penlizare, suspendarea permisului de conducere și un examen medical, consiliere și reabilitare”, a declarat Vesna Marinko, reprezentantul Agenției slovene pentru siguranță rutieră.

Costin Tătuc, consultant de siguranță rutieră, a explicat că șoferii sunt mai puțin atenți la ceea ce trebuie să facă, iar interesul lor este focusat către cu totul alte direcții. Din aceste motive, apar accidentele rutiere grave sau cu decese.

“Interesul în trafic este de a ajunge cât mai repede la destinație. Educația ar trebui să înceapă în familie, cea rutieră. Exemplu parental este cel corespunzător? Părinții traversează prin locuri nepermise, dar spun copiilor că trebuie să treacă pe la trecerea de pietoni. Educația trebuie să se realizeze în școală. În anii 1970 erau manuale de educație rutieră, material didactic în prezent lucrurile nu mai stau așa. A devenit materie opțională și se mai face unde sunt cadre didactice inimoase. Școala de șoferi s-a deplasat către o activitate pur comercială și mai puțin pur didactică”, a declarat Costin Tătuc, consultant de siguranță rutieră.

Printre problemele comportamentale care conduc la producerea de evenimente rutiere, pe lângă cele ce țin de agresivitatea în trafic, oboseala, suprasolicitarea, mai nou a apărut cea legată de multi-tasking.

“Mai este problema multi-tasking, tendința de a face și altceva în paralel cu conducerea autoturismului. Adică telefonul mobil nu pentru comunicație, pentru live, selfie, mailuri, lucruri exrem de periculoase. Am realizat un profil al participanților la trafic în România. Are carențe în domeniul educației rutiere, își supraevaluează capacitățile proprii. În rândul tinerilor faptul că au obținut permisul din prima examinare îi determină să spună că sunt foarte buni. Avem subevaluarea potențialului de risc. Nu se poate întâmpla cu mine așa ceva, eu sunt foarte bun. Ceva și mai dunător este credința de a greși cu măsură nu-i periculos. Sunt drumuri naționale cum este DN1 Ploiești – București, limită 70 de km/h. Ciculăm cu 79 pentru că legea sancționează depășirea cu peste 10 km pe oră”, a mai explicat consultantul rutier.

Costin Tătuc a mai explicat faptul că majoritatea accidentelor de circulație se produce din pricina comportamentului șoferilor la volan și mai puțin a infrastructurii rutiere, chiar dacă aceasta este deosebit de importantă în ecuația siguranței rutiere: “ Peste 95 la sută din accidentele rutiere se produc din cauza comportamentului uman. Poți avea drumuri foarte bune, dar să nu știi să le utilizezi. Am constatat că un autoturism cu un număr din N-V se oprise pe banda de urgență a A2 și serveau masa acolo pe un scăunel. A zis ca nu-i bai. România este una dintre puținele țări care are pietoni pe autostradă. Sunt oameni care fac găuri în gardurile de protecție pentru a traversa autostrăzile. A da vina numai pe infrastructură nu este corect, dar ea ajută enorm. Este o realitate recentă, într-o localitate din Prahova s-au realizat trotuare, copiii le folosesc, bătrânii merg pe carosabil”.

Mihaela Circu, reprezentantul Asociației pentru Promovarea Asigurărilor (APPA) a precizat că România este pe locul I în Europa la numărul de decese din accidentele rutiere. “98 de decese la un milion de locuitori, media europeană este de 49 de decese la milionul de locuitori. În România, în anul 2017, s-au înregistrat 31.104 accidente rutiere cu 1.951 de decedați și 8.172 de răniți grav. Între 2016 și 2017, peste 1.300 de accidente au fost cauzate de consumul de alcool dintre care 364 de accidente grave soldate cu 89 de morți și 570 de răniți. În România, 5,1 la sută din accidentele rutiere mortale pot fi atribuite consumului de alcool la volan”.

Sediul Comisiei Europene în România a găzduit miercuri o conferință organizată de către Direcția Rutieră din cadrul Poliției Române alături de reprezentanți ai Consiliului European pentru Siguranța Transporturilor (ETSC) tema fiind prevenirea și combaterea șofatului în stare de ebrietate.

 

Citeste si ...

Back to top button