Petre Daea a anulat ordinul prin care fermierii nu puteau să crească mai mult de 5 porci fără a se înregistra: Decizia a venit la cererea premierului Viorica Dăncilă

Ministrul Agriculturi, Petrea Daea, a fost de acord cu soliciatarea facuta de Viorica Dancila, si a anulat ordinul dat tot de dansul, prin cate erai recalasificare fermele de porci incat se prevedea de fermierii ca nu pot creste mai mult de cinci porci fara a inregistra, relateaza b1.ro.

Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial pe 1 aprilie.

Într-un răspuns oficial trimis B1.ro, reprezentanții Ministerului Agriculturii au precizat: „Vă informăm că în MONITORUL OFICIAL NR. 252 DIN 02.04.2019 A FOST PUBLICAT ORDINUL NR.

255 DIN 01 APRILIE 2019 privind abrogarea Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 224/2019 pentru stabilirea dimensionării tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României.”

Ce solicita premierul Dăncilă

„Domnule ministru am să vă rog să reveniţi ordinul pe care l-aţi dat în legătură cu stabilirea dimensionării tipurilor exploataţiilor de suine pe teritoriul României. Eu cred că trebuie să avem grijă de oamenii care au ferme mici şi să îi încurajăm.

Vă rog să anulaţi ordinul, să revenim la ce aveam înainte, şi bineînţeles vom face o analiză referitor la acest aspect”, a afirmat Viorica Dăncilă, în şedinţa de guvern dun 29 martie. (Detalii AICI)

Reamintim că prin acest ordin, se prevedea că ţăranii pot creşte doar până la 5 porci fără a fi nevoiţi să se înregistreze şi să plătească impozit

Anterior, prin ordinul din 2017, se prevedea că fermierii nu sunt nevoiţi să se înregistreze dacă au până în 20 de capete de porci.

„Exploatațiile cu un efectiv de maxim 5 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg sunt ferme de suine de subzistență destinate autoconsumului și nu sunt supuse regulilor de înregistrare la Registrul Comerțului, fiind scutite de impozite.

Deținătorii de exploatații agricole cu un număr cuprins între 6 și 130 de capete se înregistrează gratuit la ANSVSA, cele care depășesc 130 de capete se consideră ferme mari de suine și se înregistrează la Registrul Comerțului, în Sistemul Național de Identificare a animalelor, îndeplinesc normele de biosecuritate și sunt autorizate sanitar – veterinar”, a precizat la acea dată Ministerul Agriculturii pentru B1.ro. (Detalii AICI)

Contactat de B1.ro la finalul lunii martie, preşedintele RomAlimenta, Sorin Minea, a criticat solicitarea Guvernului, afirmând că ordinul lui Petre Daea era unul perfect corect, fiind cea mai bună măsură pentru prevenirea răspândirii virusului pestei porcine, care a făcut atâtea probleme la în agricultura românească.

 

Citeste si ...

Back to top button