NASA va trimite o misiune pe o lună a lui Saturn în căutarea originii vieții

Agenția spațială americană (NASA) a anunțat joi că va trimite un robot spațial pe cea mai mare lună a lui Saturn, Titan, care împărtășește câteva caracteristici cu Terra și care ar putea ascunde secretele originile vieții pe planeta noastră, relatează EFE.

NASA va trimite robotul spațial numit ‘Dragonfly’, în 2026, iar câțiva ani mai târziu, în 2034, nava va ateriza pe suprafața înghețată a lui Titan.

Este pentru prima dată când NASA trimite un vehicul multirotor (cu mai multe elice) pe altă planetă într-o misiune științifică, se arată într-un comunicat al agenției spațiale americane.

‘Dragonfly’, care are opt elice și este similară unei drone, va examina timp de aproape trei ani suprafața lui Titan în căutarea unor procese chimice similare Terrei.

Robotul va explora diferite unghere ale lui Titan: de la dunele de nisip și până la solul unui crater unde cercetătorii speră să găsească apă lichidă și alte materii organice, ce ar putea oferi o pistă privind originea vieții care ar fi putut să existe pe acest corp ceresc în urmă cu zeci de mii de ani.

De asemenea, potrivit NASA, ‘Dragonfly’ va investiga proprietățile atmosferice ale lui Titan și va încerca să găsească orice dovadă chimică privind existența de organisme vii.

Satelitul Titan, care este la fel de mare ca Mercur, reunește o serie de compuși care îl fac similar planetei Pământ în faza sa „primitivă”, altfel spus în primele sale faze de existență.

Însă NASA speră să găsească printre dunele și lacurile sale secretele privind originea vieții terestre.

Asemeni planetei Pământ, Titan are o atmosferă densă de nitrogen; dar spre deosebire de planeta noastră, satelitul este înconjurat de nori și ploaie de metan, a precizat NASA.

Misiunea spre satelitul lui Saturn face parte din programul NASA ‘New Frontiers’, ce sprijină misiunile științifice care au fost identificate ca prioritate în sistemul nostru solar.

 

Citeste si ...

Back to top button