Ministrul Agriculturii, despre pesta porcină: Nu are nici antidot, nici vaccin.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat marți, pentru MEDIAFAX, că pesta porcină este un virus care „nu are nici antidot, nici vaccin, nu-l vede nimeni cum circulă”, el precizând că situația focarelor din teritoriu va fi analizată în cursul zilei la o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă.
„Este o situație dificilă. Se acționează cu peste 12.000 de oameni din structurile statului. Acest virus nu are nici antidot, nici vaccin, nu-l vede nimeni cum circulă”, a declarat pentru MEDIAFAX Petre Daea

El a precizat că situația focarelor va fi analizată la o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă, care va avea loc marți, la Guvern, începând cu ora 15.00.

„Doamna prim-ministru a ordonat o ședință de analiză, la ora 15.00. Participă ANSVSA-ul, care va face o informare, ministrul de Interne, ministrul Apărării, ministrul Transporturilor, ministrul Economiei, ministrul Mediului, ministrul Apelor și Pădurilor”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Primele plăți compensatorii au ajuns la crescătorii de porci afectați de pierderea animalelor în acțiunile pentru lichidarea rapidă a focarelor de pestă porcină africană, arată un comunicat transmis luni de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – ANSVSA.

„Pentru controlul Pestei Porcine Africane (PPA), Guvernul României a aplicat măsuri suplimentare de monitorizare, control și combatere a bolii, astfel încât să se împiedice răspândirea virusului și să se limiteze pierderile generate de evoluția focarelor. Totodată, au fost adoptate acte normative care reglementează compensarea pagubelor crescătorilor de porci cauzate de pierderea animalelor în acțiunile pentru lichidarea rapidă a focarelor de boală, dar și acordarea de stimulente financiare pentru notificarea cazurilor de porci mistreți morți și pentru participarea vânătorilor la vânătoarea selectivă”, menționează ANSVSA.

De la începutul acestui an, au fost confirmate în România 440 de focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porci domestici, dintre care 438 în gospodăriile populației și 2 în exploatații comerciale, a informat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

 

Citeste si ...

Back to top button