Klaus Iohannis,-„Prestaţia ministrului Justiţiei nu mi-a plăcut. O susţin pe Koveşi la DNA”

Klaus Iohannis,-“Prestaţia ministrului Justiţiei nu mi-a plăcut. O susţin pe Koveşi la DNA”Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, vineri, înaintea reuniunii informale a Consiliului European, de la Bruxelles, că nu a văzut raportul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pe baza căruia a cerut revocarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, dar că, din punctul său de vedere, ministrul Tudorel Toader nu a prezentat motive temeinice pentru revocarea şefei DNA.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu i-a plăcut prestaţia ministrului Justiţiei de aseară, dar că nu va face alte declaraţii fără să vadă înainte raportul publicat de Ministerul Justiţiei, atâta timp cât site-ul este în continuare blocat. „Ceea ce am auzit aseară nu a fost de natură să-mi schimbe opinia”, a spus şeful statului.

„Este o procedură care va mai dura. M-am exprimat instituţional, dar asta e părerea mea. Nu am văzut raportul, nu l-a văzut nimeni. Prestaţia pe care a avut-o aseară, sincer, nu mi-a plăcut. Ce ne-a prezentat a fost total de claritate şi temeinicie. Nu au fost motive temeinice pentru a propune revocarea”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, la Bruxelles, întrebat cu privire la decizia ministrului Justiţiei de a cere revocarea procurorului-şef al DNA.
El a adăugat că „nu au fost motive temeinice pentru a propune revocarea”.

Iohannis a mai spus că susţine în continuare activitatea DNA şi pe procurorul-şef al instituţiei, Laura Codruţa Kovesi.

„Am spus acest lucru şi aseară. Da, o susţin. Susţin şi pe doamna Kovesi şi susţin şi activitatea DNA. M-am exprimat în repetate rânduri că DNA face o treabă bună şi conducerea DNA face o treabă bună, iar ceea ce am auzit aseară nu a fost de natură să-mi schimbe opinia”, a completat şeful statului, înainte de reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a cerut joi, în urma prezentării raportului privind managementul la DNA, declanşarea procedurii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA, solicitarea fiind transmisă către CSM şi preşedintelui României.

„Pentru aceste fapte şi acte (n.r.: existente în raportul privind activitatea managerială a şefului DNA), de netolerat într-un stat de drept, în temeiul articolului 54, coroborat cu art 51 din legea 303/2004, cer declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului şef DNA. Prezentul raport va fi transmis secţiei de procurori a CSM şi către preşedintele României pentru a analiza şi decide în raport cu competenţele instituţionale pe care fiecare le are”, a declarat Tudorel Toader, ministrul Justiţiei.

Acesta a mai afirmat că acţiunile Laurei Codruţa Kovesi pot pune în pericol însăşi activitatea instituţiei.

„DNA trebuie să continue să funcţioneze în mod legal. DNA nu se identifică cu procurorul şef ale cărui acţiuni au demonstrat că pot pune în pericol chiar instituţia pe care o conduce, prin comportament discreţionar, sfidarea Parlamentului, contestarea deciziilor CCR. Statul de drept este statul în care acţiunea fiecărei autorităţi publice este reglementată prin lege, se supune legii în spiritul valorilor democratice”, a spus Toader.

Laura Codruţa Koveşi a reacţionat vineri după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a cerut joi, în urma prezentării raportului privind managementul la DNA, declanşarea procedurii de revocare a ei din funcţia de procuror şef al DNA.

„Voi urma procedura legală și mă voi prezenta, oricând este nevoie, să răspund, punct cu punct, tuturor afirmațiilor prezentate de ministrul Justiției”, a declarat procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, într-un comunicat de presă.

Numai că pînă vineri la prânz nimeni nu a primit raportul ministrului Justiţiei privind managementul DNA. Mai mult, deşi ministrul Tudorel Toader anunţase încă de aseară ca raportul va fi făcut public pe pagina de internet a ministerului Justiţiei, deocandată acest lucru nu s-a întâmplat.

Declaraţia completă a preşedintelui Klaus Iohannis pe tema raportului Toader şi a revocării şefei DNA, transcrisă de Administraţia Prezidenţială:

Jurnalist: În România însă sunt probleme în acest moment, știți foarte bine, toată lumea se întreabă ce veți face în privința Laurei Codruța Kövesi, pentru că vi s-a cerut revocarea sa.

Klaus Iohannis: Da, asta este o procedură care va mai dura. M-am exprimat aseară instituțional, cum au constatat mai mulți analiști, dar asta este părerea mea. Nu am văzut raportul, nu a văzut nimeni raportul pe care s-a bazat domnul ministru, însă prestația pe care a avut-o aseară, sincer, nu mi-a plăcut. Iar ceea ce a prezentat – încă o dată, nu știu în ce măsură cele prezentate reflectă raportul sau nu.

Așadar, ce ne-a prezentat domnul ministru a fost total lipsit de claritate și, la o primă citire pe diagonală, a fost lipsit și de temeinicie. Deci nu au fost motive temeinice pentru a propune revocarea. Spun acest lucru fiindcă legea prevede destul de detaliat ce anume se urmărește când se întocmește un astfel de raport. Mai mult astăzi nu o să vă spun și nici nu aș avea ce să vă spun.

Mult-promisul raport nu a apărut pe site-ul ministerului, nu a apărut la Administrația Prezidențială și atunci când vom avea acest raport, probabil vom încerca să îl deslușim și atunci se va putea discuta mai mult.

Jurnalist: O mai susțineți pe Laura Codruța Kövesi?

Klaus Iohannis: Am spus acest lucru și aseară, da, o susțin. Susțin și pe doamna Kövesi, susțin și activitatea DNA. M-am exprimat în repetate rânduri că DNA face o treabă bună și conducerea DNA face o treabă bună. Iar ceea ce am auzit aseară nu a fost de natură să îmi schimbe opinia.

Jurnalist: Dumneavoastră ați vorbit cu domnul Tudorel Toader înainte? V-a anunțat că va cere revocarea?

Klaus Iohannis: Nu. Am avut o discuție, dar nici nu mi s-ar fi părut corect să îl întreb, nici lui nu i s-a părut necesar să mă informeze. Am avut o discuție mai degrabă principială, fără să discutăm în prealabil acest aspect.

Jurnalist: Dar după prezentarea raportului ați avut vreo discuție cu domnul ministru?

Klaus Iohannis: Nu.

Citeste mai mult pe romaniatv.net

Citeste si ...

Back to top button