Iohannis condamnă adoptarea rectificării bugetare: Guvernul Dăncilă, cel mai incompetent din ultimii 30 de ani

Iohannis condamnă adoptarea rectificării bugetare: Guvernul Dăncilă, cel mai incompetent din ultimii 30 de aniKlaus Iohannis condamnă ferm adoptarea proiectului rectificării bugetare de către Guvernul PSD-ALDE, fără avizul CSAT. Președintele consideră că această abordare este inadmisibilă, în condițiile în care avizul CSAT este obligatoriu când sunt afectate bugetele instituțiilor din domeniul securității naționale.

Iohannis solicită public Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pentru a verifica în ce măsură Ordonanța de Urgență de rectificare a bugetului îndeplinește exigențele constituționale.
”Ignorând cu bună știință necesitatea avizului CSAT, Guvernul se situează de unul singur în afara cadrului legal în vigoare. Demersul inexplicabil de a continua cu adoptarea rectificării bugetare în aceste condiții demonstrează lipsa evidentă a dorinței de dialog a Guvernului în interesul cetățenilor. Este o nouă acțiune care arată agenda paralelă pe care Guvernul Dăncilă o are cu agenda reală a românilor și o încercare de a abate atenția opiniei publice de la problemele grave la care Guvernul nu este capabil să găsească soluții. Pesta porcină africană este cel mai elocvent exemplu de criză generată de lipsa măsurilor pe care Executivul avea datoria să le adopte, astfel încât să fie stopată răspândirea virusului și să fie evitate pagubele imense pe care în prezent vedem că le suportă crescătorii de porcine și populația”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Iohannis susține că Guvernul Dăncilă este cel mai incompetent din ultimii 30 de ani: ”Președintele Klaus Iohannis avertizează încă o dată că lipsa de viziune și de responsabilitate, cât și modul dezastruos în care a fost gestionată activitatea guvernamentală fac previzibilă intrarea României în dificultăți majore. Responsabili pentru situația complicată în care este împinsă țara noastră sunt atât membrii foarte slab pregătiți ai Guvernului, cât și partidele politice care susțin în continuare cel mai incompetent guvern din ultimii 30 de ani”.

Președintele consideră că rectificarea bugetară este necesară, dar aceasta nu trebuie făcut oricum.
”Ședința CSAT care a avut loc marți, 4 septembrie a.c., s-ar fi putut încheia cu un aviz negativ, însă Președintele Klaus Iohannis a considerat că singura cale de a ieși din acest impas, în beneficiul României, este dialogul instituțional. Acestei invitații la colaborare loială în interesul public, Guvernul îi răspunde prin obtuzitate politică, preferând să întrețină un conflict, care îi afectează direct pe cetățeni.

Din păcate, nu este prima dată când Guvernul și Prim-ministrul refuză dialogul instituțional cu Președintele României, preferând ca, în locul atribuțiilor constituționale și al cooperării loiale, să pună indicațiile primite de la conducerea de partid”, mai amintește Administrația Prezidențială.

Președintele mai transmite că refuzul premierului Dăncilă de a purta un dialog nu poate rămâne nesancționat: ”Dincolo de vulnerabilitățile de fond ale actualei construcții bugetare, prin adoptarea rectificării bugetare în absența avizului CSAT, fie el pozitiv sau negativ, Guvernul forțează limitele Constituției. Acest demers reprezintă o deraiere gravă de la principiul colaborării loiale pe care ar trebui să se întemeieze funcționarea democratică și eficientă a instituțiilor statului român. Decizia Prim-ministrului de a refuza dialogul instituțional pe o problemă urgentă și de importanță deosebită conduce astfel la un blocaj instituțional. Un asemenea comportament nu poate rămâne nesancționat. Ca atare, în vederea realizării rolului constituțional de a veghea la buna funcționare a autorităților publice, Președintele României va uza de toate prerogativele pe care Legea fundamentală i le conferă”.

b1.ro

Citeste si ...

Back to top button