Începutul lui 2019 aduce PRĂPĂDUL: Preţurile la benzină şi motorină vor SĂRI în AER. Cât vor costa combustilii de la 1 ianuarie

Noul an vine cu veşti teribile pentru români. Din ianuarie, preţurile la benzină şi motorină vor creşte din nou, de data aceasta din cauza măsurilor luate de Guvernul Dăncilă: ajustarea accizelor cu inflaţia şi creşterea componentei bio.

Nivelul accizelor (…) se actualizează cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie. Nivelul accizelor actualizat se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, până cel mai târziu pe data de 20 octombrie a fiecărui an„, scrie în Codul Fiscal.

Potrivit noilor prevederi, dacă inflaţia este zero sau negativă, valoarea accizelor nu se diminuează. Însă, dacă există inflaţie, accizele cresc potrivit formulei de mai sus.

Astfel, potrivit chiar listei cu noile accize, valabile pentru 2019, publicată de Finanţe, acciza pentru benzina fără plumb va fi de 2.038 de lei pentru 1.000 de litri (de la 1.976 acum) iar cea pentru motorină de 1.896 de lei pentru 1.000 de litri (de la 1.838 acum).

Strict ca urmare a acestei ajustări, un litru de benzină şi de motorină va fi mai scump cu circa 7 bani pe litru.

Doar că scumpirile ar putea fi şi mai mari, pentru că, de 1 ianuarie 2019, carburanţii auto vor fi mai „verzi”.

Guvernul va impune carburanţi cu un conţinut ridicat de biocombustibil, măsură care trebuia să intre în vigoare încă de la începutul acestui an, dar care a fost amânată.
Astfel, de la începutul anului viitor, benzina va trebui să conţină bioetanol în proporţie de 8%, faţă de 4,5% cât este acum, iar motorina 6,5% biodiesel, faţă de 5% cât este acum.

Companiile petroliere nu au confirmat, oficial, dacă această creştere a componentei bio se va reflecta în preţul final la pompă, şi cum.

Surse apropiate sectorului de rafinare spuneau, în toamnă, că, în medie, efectul creşterii componentei bio în benzină şi motorină se traduce într-un plus de 30-40 de dolari pe tonă, ceea ce înseamnă, grosier, o scumpire suplimentară de cel puţin 10 bani pe litru, la pompă, potrivit calculelor de la acel moment.

Conform ultimelor date ale Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a pieţei carburanţilor, la data de 17 decembrie, preţul mediu al benzinei vândute în România era de 1,09 euro pe litru, al doilea cel mai mic din Uniunea Europeană, după cel din Bulgaria, unde acest carburant costă, în medie, un euro litrul, şi la egalitate cu cel Ungaria. La motorină, preţul mediu de la noi era de 1,17 euro pe litrul, preţuri mai mici decât la noi fiind în Bulgaria, Lituania, Luxemburg şi Spania.

B1.ro

Citeste si ...

Back to top button