Doi ani în închisoare, pentru un viol pe care nu l-a comis,Vezi cum l-a ajutat Facebook sa demonstreze ca e nevinovat!

Danny Kay, un bărbat de 26 de ani, a petrecut peste doi ani după gratii, în Marea Britanie, fiind acuzat de viol. S-a dovedit că era nevinovat, după ce o rudă a descoperit pe Facebook o serie de mesaje pe care poliția le ignorase.

Potrivit tabloidului britanic Daily Mail, în cadrul procesului din 2013, au fost prezentate mesaje trunchiate pe care tânărul le-ar fi avut pe rețeaua de socializare cu presupusa sa victimă.

La trei luni după ce a fost aruncat după gratii, cumnata bărbatului a descoperit o serie de mesaje arhivate, care dovedeau că cei doi au întreținut relații sexuale consensuale.

Când Sarah Maddison a prezentat poliției noile dovezi, un anchetator i-a răspuns: „Cum se face că tu ai știut unde să le găsești, dar noi nu?”. În ciuda acestor dovezi, a durat trei ani până când s-a admis contestația sentinței. Astfel, avocații au pledat în fața Curții de Apel că mesajele prezentate de victimă polițiștilor au fost „editate și înșelătoare”.

Chiar și acum, cu această acuzare demontată, nu pot să cred că a fost nevoie să trec prin ani de durere și stres pentru ca acest coșmar să se încheie. Cel mai mult mă sperie că poliția și sistemul de justiție m-au dezamăgit. Se poate întâmpla oricui. De ce nu mi-a verificat poliția contul de Facebook, atunci când mi-au ridicat laptopul și au obținut informațiile necesare să se conecteze. De ce a fost nevoie ca dovezile să fie descoperite de cumnata mea? Nu e o chestiune minoră; este vorba de viața mea. Poliția nu a făcut niște verificări de bază, ceea ce este îngrozitor”, a spus Danny Kay.
El a decis să conteste decizia magistraților în baza mesajelor abia ducă ce a avut o discuție cu un coleg de celulă.

Nu mi-a venit să cred cât de ușor a descoperit cumnata mea mesajele. Nu sunt o expertă în ceea ce privește rețelele de socializare. Mi-a luat doar un minut să descopăr ceea ce poliția nu a fost în stare”, a spus Sarah Maddison.

De exemplu, într-unul dintre mesajele prezentate ca dovadă la proces de presupusa sa victimă era unul în care bărbatul îi scria că își cere scuze. Întrucât mesajul a fost scos din context, instanța a crezut că acesta îi cerea scuze că a abuzat-o. Varianta completă a discuțiilor a arătat, însă, că el îi răspunsese la un mesaj în care ea îl întreba de ce o ignoră. După ce i-a cerut scuze, femeia i-a răspuns: „N-ai de ce.

Într-un alt mesaj, se sugera că Danny Kay a mințit în ceea ce privește vârsta sa. Când a întrebat-o pe fată ce vârstă are, ea a răspuns: „Aproape 17”. După aceea, a întrebat-o dacă este singură. Ea a răspuns că „da”, iar el i-a replicat „la fel și eu”. Pe de altă parte, în conversațiile prezentate de tânără instanței, răspunsul lui pare să sugereze că este de aceeași vârstă cu ea, mai scrie Daily Mail.

Tânăra a omis să prezinte instanței și o serie de mesaje pe care el i le-a trimis în aceeași perioadă în care ea a susținut că ar fi fost violată. Într-unul, bărbatul îi cerea să îi mai dea o dată numărul de telefon, pentru că l-a pierdut. Ea i l-a trimis, alături de patru emoticoane cu pupici. Într-un alt mesaj, ea îi spune: „Sunt încă aici pentru tine”, iar după ce s-au despărțit, ea i-a transmis un alt mesaj: „Credeam că o să încerci măcar să ne împăcăm.

Așteptând recursul, a stat în detenție alături de alți agresori sexuali. Mai mult, a fost obiligat să meargă la psihiatru, pe motiv că este „în negare” crezând că este nevinovat. Când instanța a văzut conversațiile obținute de pe laptopul bărbatului, a admis că cele prezentate de femeie nu au fost reale.

Danny Kay a întâlnit-o pe tânăra de 17 ani în 2012. Ei aveau prieteni comuni și au început să poarte conversații pe Facebook. Ulterior, cei doi s-au întâlnit în Derby și s-au plimbat.

După două săptămâni, bărbatul a invitat-o pe fată la el acasă, s-au uitat la un film și apoi au întreținut relații sexuale. El a descris relația drept ceva de moment, care s-a încheiat la fel de repede cum a și începtut.

Inițial, a zis că vrea să plece, pentru că primea SMS-uri de la un fost partner de-al meu. I-am zis că nu mă deranjează, iar apoi mi-a dat mesajul că ar fi vrut să lupt pentru ea. Când am făcut sex, părea să fie fericită”, a spus el.

Relația celor doi a ținut aproximativ o lună și jumătate. Cu toate acestea, i-a luat șase luni să depună plângere la poliție. Când s-a întors dintr-o vacanță în Spania cu noua sa iubită, a fost arestat pe Aeroportul East Midlands.

M-am îngrozit că am fost luat de poliție în prezența iubitei și a familiei ei. Inițial am crezut că e ceva în neregulă cu bagajul meu, dar apoi mi s-a spus că sunt suspectat de viol”, a mai povestit bărbatul.

Timp de 26 de ore a fost interogat, timp în care a respins acuzațiile și a suținut că mesajele de pe Facebook vor demonstra că e nevinovat. Cu toate acestea, el a fost pus sub acuzare.

Totul s-a destrămat când am fost găsit vinovat. Mi-am pierdut speranța în sistem. Am auzit versiuni îngrozitoare de la oamenii din închisoare. Unii se mândreau că sunt pedofili sau violatori. Aș vrea să știu de ce s-a întâmplat asta, de ce a mințit și de ce poliția nu a investigat adecvat cazul. Au crezut-o pe cuvânt”, a spus ea.

Stirileprotv.ro

Citeste si ...

Back to top button