China tramura sub loviturile lui Trump

China nu are suficiente rezerve monetare să sprijine Yuanul, să salveze un sector bancar hiper-îndatorat și să mențină în funcțiune companiile naționale.

Se află China în fața unei crize similare celei suferite anul trecut de Argentina din cauza balanței de plăți deficitare? Într-o asemenea ipoteză, China s-ar trezi în lipsă de dolari pentru a-și putea susține propria monedă.

Ca la multe alte națiuni suverane, Yuanul se sprijină pe rezervele de devize străine ale țării sale care sunt investite în cea mai mare parte în bonuri de tezaur americane.
Aceste active, la dispoziția băncii centrale chineze, și care de altfel figurează în bilanțul său, sunt esențiale pentru a putea face să urce sau să coboare Yuanul, dar și pentru a-și alimenta sistemul bancar național.

Acesta este locul prin care taxele vamale ale lui Trump amenință direct China, deoarece căderea exporturilor sale către SUA este pe cale să provoace o încetinire economică mult mai mare decât se prevedea inițial, care comprimă prin forța lucrurilor aprovizionarea chinezilor cu dolari.

Este fragilizat ansamblul rețelei bancare și financiare chineze, ajunse la fundul sacului cu dolari, deoarece reducerea influxului de monedă americană este concomitentă cu accelerarea fugii de capital în afara țării.

După ce a risipit un trilion de dolari între 2014 și 2017 pentru a-și apăra moneda, chinezii se pot lăuda că sunt țara cea mai bogată în rezerve monetare, cu cei 3,1 trilioane aflați în rezervă.

Dar dinamica le este defavorabilă, deoarece aceste rezerve s-au topit, de la apropae 50% din PIB, în 2010, la mai puțin de 30% în 2019, în timp ce datoria externă a țării a atins anul trecut un vârf fără precedent de 2 trilioane de dolari.

Citeste tot pe evz.ro

Citeste si ...

Back to top button