Azi este MARE SĂRBĂTOARE! FEREASCĂ DUMNEZEU să faci asta DE BOBOTEAZĂ. Este complet INTERZIS, vei avea GHINION tot anul

Pe 6 ianuarie, creștinii ortodocși sărbătoresc Boboteaza.Tot în această zi, preotul aruncă o cruce în apă, iar temerarii se aruncă pentru a scoate obiectul sfânt din apa rece.
Conform simbolisticii biblice, Boboteaza marchează momentul în care Iisus Hristos a fost botezat în râul Iordan. Episodul este asociat cu prima împrejurare în care se revelează Treimea divină
Fiul este botezat în prezența Sfântului Duh reprezentat de un porumbel. Iar în văzduh, Tatăl ceresc veghează asupra procesiunii.
Mitică rămâne imaginea celui care va deveni Ioan Botezătorul, care se face remarcat prin modestia și umilința cu care săvârșește botezul.

În marile orașe precum București, Constanța, Iași, Galați slujbele pentru sfințirea Apei adună mii de credincioși, iar de multe ori aceștia ajung să se îmbulzească pentru a pune mâna pe o sticlă de Agheasmă.

În conștiința populară românească, Boboteaza ocupă un loc aparte. Astfel s-au născut numeroase tradiții și obiceiuri.

Numărul de tradiții și obiceiuri ce înconjoară această mare zi din calendar este proporțional cu cel al superstițiilor legate de ce nu e bine să faci pe 6 ianuarie.

Ce nu ai voie să faci de Boboteaza?

1. Cea mai importantă regulă este că de Bobotează nu se spală rufe. În tradiția creștin-ortodoxă, în această zi, toate apele sunt sfințite. De aceea, apa nu poate fi folosită la spălatul hainelor și apoi aruncată.

2. Boboteaza interzice certurile. Fiind zi de mare bucurie, obiceiul impune o atmosferă placută și armonioasă în orice locuință. Bătrânii spun că certurile de Bobotează vor fi la fel de aprige ca frigul de afară, pe tot parcursul anului.

3. De Bobotează nu se împrumută lucruri. Nici bani, nici obiecte. Așa cum nici înainte de Revelion nu este recomandat să fie împrumutate lucruri pentru că obiceiul se va păstra tot restul anului nou. Aceeași regulă funcționeaza și pentru Bobotează.

4. În satele tradiționale, bucatele pregătite nu se servesc până nu sunt sfințite de preot. Este considerat semn rău și aducător de ghinion dacă preparatele nu sunt binecuvântate înainte de a fi mâncate.

5. În Ajun de Bobotează nu se mănâncă nimic. Postul negru este o tradiție cu vechi rădăcini pe plaiurile mioritice. Se spune că cine postește negru în ziua de 5 ianuarie va fi ferit de necazuri și probleme tot restul anului.

sursa

Citeste si ...

Back to top button