ANM: Furtuna se va transforma în URAGAN în orele următoare

ANM: Furtuna se va transforma în URAGAN în orele următoareStarea de urgenţă a fost decretată miercuri de guvernatorul statului Louisiana, John Bel Edwards, permiţând mobilizarea unor mijloace şi fonduri suplimentare.
Furtuna tropicală Barry ar putea creşte în intensitate ajungând la nivel de uragan până vineri noapte sau sâmbătă dimineaţă când centrul său se va apropia de coastele statului american Louisiana, a anunţat Centrul naţional pentru uragane (NHC) din Statele Unite, citat de Reuters.

Furtuna, aflată în prezent la circa 220 km sud-est de Morgan City din Louisiana, este însoţită de vânturi de 85 km la oră, a precizat NHC.
O furtună periculoasă, ploi torenţiale şi condiţii de vânt sunt aşteptate în nordul şi centrul coastei Golfului Mexic„, au indicat meteorologii din cadrul NHC.

Autorităţile din Louisiana şi principalul său oraş, New Orleans, se tem de producerea unor inundaţii de amploare în zilele următoare.

Joi, la ora 15:00, această furtună – prima din sezonul uraganelor din Atlantic, denumită „Barry” – se afla deasupra Golfului Mexic, la 150 de kilometri sud-est de gurile de vărsare ale fluviului Mississippi, iar vânturile locale atingeau viteza de 65 de kilometri pe oră.

New Orleans poartă încă stigmatul puternicului uragan Katrina, un uragan de categoria 5 – cel mai mare nivel de pe scala Saffir-Simpson -, care a devastat acest oraş la sfârşitul lunii august 2015. Digurile sale au cedat sub presiunea apelor, inundând 80% din oraş şi provocând peste o mie de morţi, dintr-un total de peste 1.800 de victime raportate în regiune.

O „alertă de uragan„, anunţată miercuri de NHC, este încă valabilă de-a lungul coastei americane, de la gurile fluviului Mississippi mergând înspre vest.

Primele ordine de evacuare au fost emise pentru o parte a parohiei Jefferson, care cuprinde periferia estică a oraşului New Orleans, şi pentru parohia Plaquemine, în sudul oraşului, începând de la jumătatea zilei de joi. Toate şcolile din parohia Jefferson vor rămâne închise în ziua de vineri.

Precipitaţii de 15-20 de centimetri au căzut deja la nivelul întregului oraş New Orleans, a raportat NHC, provocând inundaţii.

Sursa

Citeste si ...

Back to top button